Logo_RGB

Kesän valoisat yöt ja herkkäunisuus

26 kesäkuun, 2024

Oletko aina ajatellut, että kesän valoisat yöt ovat herkkäunisen vihollinen? Näin ei välttämättä kuitenkaan ole.

Valon lisääntyminen voi nimittäin parantaa unenlaatua. Neurologi Katja Piironen kertoo: ”Itse asiassa, se että valoa on kesäaikaan vuorokaudessa enemmän, voi jopa parantaa ihmisen unenlaatua.”

Herkkäunisuus ei ole harvinaista, arviolta joka viides kärsii siitä. Tyypillistä on heräily aamuyöllä ja vaikeus nukahtaa uudelleen. Mutta kesän valossa piilee yllättäviä hyötyjä!

Valolla on monta myönteistä vaikutusta: se lisää serotoniinin tuotantoa ja parantaa vireystilaa. Kesällä voi siis selvitä vähemmillä unilla kuin talvella – ja silti jaksaa.

”Aineenvaihdunta nopeutuu sekä vireystila, aktiivisuustaso ja tarmokkuus nousevat. Myös sosiaalisuus kasvaa. Kun ihminen pystyy toimimaan hyvillä tehoilla valon ansiosta koko päivän, on tällä myös positiivinen vaikutus uneen.”

Ihminen nukkuu palauttavimman unensa eli suurimman osan syvästä unesta alkuyöstä, milloin unta häiritsevän liian valoisuuden voi eliminoida mm. pimennysverhoja käyttämällä. Valoisat kesäaamut eivät siis nekään ole tästä näkökulmasta niin suuri ongelma.

Kesälomalla arjen rutiinit usein kuitenkin unohdetaan. On syytä muistaa valmistautua arkeen ajoissa, sillä rytmi ei siirry normaaliin yhdessä yössä. Kesäinen valvominen ei välttämättä ole huolestuttavaa, kunhan se ei vaikuta päiväaikaiseen jaksamiseen.

Lue lisää artikkelista: https://www.coronaria.fi/uniklinikka/artikkelit/herkkauninen-ja-kesan-valoisat-yot/

 #uni

#terveys

#kesä

#eLive

Osoite