Logo_RGB

Maailman terveyspäivä – My health, my right

7 huhtikuun, 2024

Vuonna 1948 perustettu maailman terveysjärjestö WHO juhlii 7.4.2024 76. syntymäpäiväänsä ja samalla vietetään vuosittaista maailman terveyspäivää. Tämän kertaisen terveyspäivän teemana on ”minun terveyteni, minun oikeuteni” (”My health, my right”). WHO on halunnut korostaa valitsemallaan teemalla sitä tosiasiaa, että edelleen yli puolet maailman väestöstä ei kuulu kansallisen lainsäädännön turvaamien terveydenhuollon peruspalveluiden piiriin. Yhtenä tärkeänä teemaan liittyvänä tavoitteena onkin taata jatkossa koko maapallon väestölle pääsy laadukkaiden terveyspalvelujen piiriin. Tähän kokonaisuuteen kuuluu myös pääsy merkittäviä kansansairauksia koskevien diagnostisten tutkimusten piiriin.

Olemme eLive:llä kehittämässä uniapnean globaalia diagnostiikkavajetta omalta osaltaan korjaamaan tarkoitettua lääkinnällistä laitetta, joka perustuu kosketuksettomaan sensoriteknologiaan. Laite voidaan ottaa omatoimisesti käyttöön ja se tekee yönaikaisen mittauksen automaattisesti. Itse mittaustulosten analysointi tapahtuu täysin automaattisesti ilman ammattilaisen työpanosta. Laite ei myöskään häiritse yöunta ja se soveltuu useamman yön hengityshäiriöiden seurantaan toisin kuin nyt yleisessä käytössä olevat menetelmät. Laitteemme on parhaillaan kliinisessä laitetutkimuksessa.

Hoitamaton uniapnea on merkittävä sydän- ja verisuonitapahtumien (kuten sydän- ja aivoinfarkti) riskitekijä. Se aiheuttaa päiväväsymystä, heikentää kognitiivista suorituskykyä, altistaa mielenterveyden häiriöille sekä liikenneonnettomuuksille ja aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. On arvioitu, että maailmassa on noin miljardi työikäistä, joilla on uniapnea. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa on arvioitu, että näistä yksilöistä noin 80-85 % on kuitenkin edelleen diagnosoimatta.

Yhtenä tärkeänä uniapnean diagnostiikkavajeen syynä on riittämätön tutkimuksiin pääsy. Uniapnea diagnosoidaan tavallisimmin joko laajemman unipolygrafia-tutkimuksen tai suppeamman yöpolygrafia-tutkimuksen avulla. Näistä jälkimmäinen on Suomessa ajankohtaisesti enemmän käytetty. Yöpolygrafia-laitteistoon kuuluu erilaisia antureita, joilla mitataan nenän ja suun hengitysilmavirtausta, rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä, syketaajuutta, kuorsausta, nukkuma-asentoa ja jalkojen liikkeitä tutkittavan nukkuessa tavallisesti omassa kodissaan. Näitä laitteistoja on terveydenhuollon toimipisteissä vain rajallisesti saatavilla ja niiden käyttö vaatii aina ammattihenkilön antamaa opastusta. Kehoon kiinnitettävät anturit saattavat herkästi heikentää unen laatua ja johtaa pahimmillaan todellisuudesta poikkeavaan mittaustulokseen. On lisäksi arvioitu, että merkittävä osa mittauksista joudutaan uusimaan teknisten ongelmien vuoksi. Mittaustulosten analysointiin tarvitaan myös ammattilaisen työpanosta.

Olemme ylpeitä, että pystymme tulevaisuudessa tarjoamaan kosketuksettoman ratkaisun uniapnean todentamiseen ja seurantaan, jossa yhdistyvät suomalainen kekseliäisyys, huippuluokan sensoriteknologia ja uuden sukupolven algoritmit. Sen avulla saamme tarkkaa dataa, jota ei ole sotkettu ylimääräisillä johdoilla. Näin pystymme auttamaan heitä, jotka omistavat elämänsä muiden elämänlaadun parantamiselle.

Hyvää maailman terveyspäivää toivottaa:

Mika Kastarinen, lääketieteellinen johtaja eLive Ecosystem Oy

Lääketieteen tohtori, sisätautiopin dosentti, sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri.

Osoite