Logo_RGB

Miksi moni valitsee tv:n mieluummin kuin hyvät unet?

4 kesäkuun, 2024

Unilääkäri Henri Tuomilehto jakaa tässä artikkelissa 20 vuoden kokemuksensa yökukkujien selityksistä ja paljastaa, mikä on suurin haaste hyvien unien tiellä. Monet valitsevat toissijaisia asioita, kuten television, ennen unta, vaikka se vaikuttaa haitallisesti nukkumiseen ja vie energiaa seuraavalta päivältä. Tuomilehtoa ihmetyttää, mm. miten ihmiset ymmärtävät omien valintojensa merkityksen liikunnan ja ruokailun suhteen, mutta eivät unen.

Etätöiden yleistyessä työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt, ja aktiivinen ilta voi vaikeuttaa nukahtamista, lyhentää unia ja aiheuttaa univajetta. Vaikka huonoa yötä yritetään paikata nukkumalla pidempään aamuisin tai päivätorkuilla, tämä voi heikentää seuraavan yön unen laatua.

Unilääkäri kehottaa olemaan rehellinen omista unitavoistaan ja tekemään pieniä muutoksia, kuten menemään nukkumaan 10-15 minuuttia aikaisemmin. Jo tällaisilla pienillä muutoksilla voi saada merkittäviä vaikutuksia vireyteen ja palautumiseen. Uni on tärkein energianlähde, ja yli 90 prosenttia palautumisesta tapahtuukin unen aikana. Tärkeintä on ymmärtää unen arvo omalle hyvinvoinnille ja tehdä oikeita valintoja.

https://www.is.fi/menaiset/hyva-fiilis/art-2000009184748.html?cs=email

Osoite