Logo_RGB

Näin kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa ihmiseen

26 maaliskuun, 2024

Keväällä kellojen siirtäminen jättää sisäisen kellomme jälkeen, mikä voi aiheuttaa univaikeuksia, erityisesti illanvirkkujen keskuudessa.

Tulevana viikonloppuna kelloja siirretään jälleen tunnilla eteenpäin, ja yöunet jäävät monella lyhyemmiksi. Kesäaikaan siirrytään aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina aamuyöllä kello 3. 

Aiheesta kirjoitettiin artikkelissa ”Näin kesäaikaan siirtyminen vaikuttaa ihmiseen”. Kelloja siirretään tunnilla eteenpäin, mikä lyhentää yöunia. Vaikka tunnin menetys saattaa vaikuttaa vähäiseltä, se voi häiritä vuorokausirytmiä, joka säätelee mm. hormonien eritystä, ruuansulatusta ja muita elimistön toimintoja. Kellojen siirtelyyn liittyy myös mielialan heikkenemistä, keskittymiskyvyn laskua ja stressin lisääntymistä. 

Vaikutukset vaihtelevat yksilöittäin, mutta moni ihminen tarvitsee jopa useita päiviä sopeutuakseen uuteen aikatauluun. Artikkelissa annetaan vinkkejä siitä, miten valmistautua kellojen siirtoon ja lieventää sen vaikutuksia. 

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta: https://kuntoplus.fi/terveys/uni/nain-kesaaikaan-siirtyminen-vaikuttaa-ihmiseen

#kesäaika

#uni

#terveys

#uniapnea

#eLive

Osoite