Logo_RGB

Sairastatko uniapneaa tietämättäsi?

3 heinäkuun, 2024

Jo lievä uniapnea on riski, joka voi johtaa peruuttamattomiin muutoksiin. Moni on salakavalasti tottunut oireisiin ja sairastaa siksi tietämättään.

Uniapnea on yleistyvä kansantauti, jonka oireisiin – kuten väsymykseen ja uneliaisuuteen – voi salakavalasti tottua. Tämä voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Tunnista oireet ajoissa

  • Voimakas kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, mutta kaikki uniapneapotilaat eivät kuitenkaan kuorsaa.
  • Hengityskatkot voivat liittyä kuorsaamiseen. Niitä pidetään merkittävinä, jos ne kestävät yli 10 sekuntia ja niitä esiintyy yli viisi kertaa tunnissa.
  • Päiväväsymys on tyypillisin uniapnean oire. Se ilmenee erityisesti uneliaisuutena tai pakonomaisena taipumuksena nukahtaa päivällä. Naiset kuvailevat väsymystään usein uupumukseksi tai saamattomuudeksi.
  • Muisti tuntuu pätkivän, ja keskittyminen herpaantuu helposti.
  • Muita oireita ovat muun muassa herääminen tukehtumisen tunteeseen, levoton yöuni, unettomuus, suun kuivuminen, yöhikoilu, yöllinen virtsaamistarve ja aamupäänsärky.

Lähde: Terveyskirjasto

Uni- ja hengityskeskuksen koordinoiva johtaja, dosentti Tarja Saaresranta Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo tässä artikkelissa uniapnean mahdollisista haitoista ja neuvoo kuinka lievän uniapnean oireet voi saada elintaparemontilla laantumaan tai jopa kokonaan loppumaan.

”Jos oireita huomaa, niihin olisi tärkeää puuttua varhaisvaiheessa, koska etenkin silloin omilla toimilla on vaikutusta. Kun tilanne saadaan ajoissa korjattua, ei tarvita loppuiän hoitoa – mikä on tietenkin arkielämän kannalta mukavampi vaihtoehto.” Varhainen puuttuminen ja elintapamuutokset voivat parantaa tilannetta merkittävästi ja ehkäistä sairauden pahenemista.

Lue lisää aiheesta: https://www.is.fi/terveys/art-2000007805207.html

Osoite